blogul 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain Explained Evenimente și conferințe ApăsațiBuletine informative

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Adresa de email

Vă respectăm confidențialitatea

AcasăBlogBlockchain explicat

Un ghid pentru gaze

Un ghid pentru gaz, scopul său, nuanțele sale și utilitatea sa pe blockchain-ul Ethereum. De ConsenSys 23 mai 2018Publicat pe 23 mai 2018

ghid pentru gaze

În perioada 1 ianuarie 2018 – 3 ianuarie 2018, costul mediu pentru executarea unei tranzacții pe blockchain-ul Ethereum a crescut cu 187%. Cauza a fost legată de prețul crescut al „gazului”, unitatea de măsură utilizată pentru a reprezenta costul derulării operațiunilor pe Ethereum. Creșterea traficului de rețea la începutul lunii ianuarie a exercitat o presiune ascendentă asupra prețului gazului, deoarece oamenii au concurat pentru ca tranzacțiile lor să fie prioritare. Gazul – așa cum vom explora – este un element fundamental și util al blockchain-ului Ethereum. Cu toate acestea, este, fără îndoială, confuz și frustrant de gestionat, în special pentru cei care încep să tranzacționeze pe blockchain.

Dacă comparăm (la un nivel foarte ridicat) gazul din rețeaua Ethereum cu taxa de tranzacție pe care o companie de card de credit o percepe pentru utilizarea unui card, putem vedea confuzia și problemele potențiale ridicate de conceptul și volatilitatea prețului gazului și gazului. În prezent, clienții nu interacționează niciodată direct cu taxa de tranzacționare a utilizării unui card de credit. Costul este relativ standard, este determinat de compania de carduri de credit, este ascuns în costul bunului sau al serviciului și nu poate fi tratat greșit până la punctul de a vă pierde banii și a anula tranzacția.

Punctul forte al tehnologiei blockchain este lipsa unei entități centrale care structurează taxele, determină penalități și poate bloca orice tranzacție dorită, eliminând în mod eficient oamenii din economia de consum. Solicitarea fiecărui participant la economia contabilă distribuită, totuși – indiferent de experiență, expertiză, frecvența utilizării sau motivul utilizării – să înțeleagă funcționarea tehnică a gazului pentru a se asigura că tranzacțiile lor sunt finalizate (și finalizate cu promptitudine) nu este o experiență scalabilă . Pe termen lung, dezvoltatorii de dApp vor găsi modalități de a simplifica interacțiunea utilizatorului cu gazul, pentru a consolida experiența clienților și a reduce riscul tranzacțiilor anulate. Între timp, totuși, este crucial să înțelegem baza gazului, utilitatea acestuia și motivul (motivele) pentru care există.

Mașina virtuală și gazul Ethereum

Discutarea gazului necesită introducerea mașinii virtuale Ethereum (EVM). La un nivel ridicat, EVM este mediul în care contractele inteligente sunt executate pe blockchain. Fiecare nod din rețeaua Ethereum rulează blockchain-ul Ethereum și împreună formează împreună EVM – sau computerul mondial complet Turing. În cadrul EVM, contractele inteligente sunt executate printr-o serie de operațiuni. În altă ordine de idei, o tranzacție pe blockchain-ul Ethereum poate iniția un contract inteligent, care cuprinde o serie de operațiuni secvențiale – toate acestea având loc în cadrul EVM.

Pe blockchain-ul Ethereum, fiecare operațiune (dintre care multe pot fi combinate pentru a crea un singur contract sau tranzacție inteligentă unică) necesită o anumită cantitate de energie de calcul, sau de muncă, pentru a efectua. Deoarece minerii trebuie să folosească energie pentru a finaliza aceste operațiuni, a fost creată o unitate de măsură pentru a monitoriza și a compensa minerii pentru munca pe care o petrec executând tranzacții și contracte inteligente. Această unitate de măsură se numește gaz. Gazul este o unitate de măsură unică pentru blockchain-ul Ethereum care măsoară munca de calcul necesară pentru derularea tranzacțiilor sau a contractelor inteligente în cadrul EVM. Cu cât este necesară mai multă energie pentru a rula o operațiune (adică o bucată de cod mai complexă), cu atât este mai mare gaz.

Gazul în sine nu „există”. Cu alte cuvinte, nu poate fi deținut; nu se poate avea „jeton de gaz”. Mai degrabă, valoarea fiecărei unități de gaz este exprimată în ETH. De exemplu, o operațiune ar putea costa 3 gaze, care ar putea fi echivalentă cu 0,00004 ETH. Deci, dacă gazul este măsurat în ETH, de ce să nu scăpăm doar de gaz și să exprimăm costul fiecărei operațiuni direct în ETH? Volatilitatea prețului eterului nu este un secret (în același interval de timp 1-3 ianuarie, prețul a crescut cu 25%). Cu toate acestea, energia de calcul necesară pentru a efectua o tranzacție specifică rămâne constantă. Costul gazelor pentru efectuarea unei operațiuni de „adăugare” pe Ethereum, de exemplu, a fost același la 1 ianuarie ca la 3 ianuarie, indiferent de valoarea eterului.

Prin urmare, conceptul de gaz există pentru a separa costul de calcul al desfășurării unei operațiuni de valoarea de piață a eterului. Costul gazului (adică energia necesară) a unei operațiuni rămâne constantă indiferent de volatilitatea prețului. Acest cost al gazului nu se schimbă ușor; cu toate acestea, cât de mult eter reprezintă fiecare unitate de gaz se schimbă cu ușurință. Prin urmare, dacă prețul eterului crește, rețeaua poate reduce cât de mult eter reprezintă fiecare gaz pentru a menține constant costul pentru persoana care plătește pentru gaz.

Componentele gazului

În linii mari, gazul poate fi împărțit în trei concepte: costul gazului, prețul gazului și limita gazului:

Costul gazului reprezintă unitățile de gaz necesare pentru a rula fiecare operație. Costul gazelor pentru fiecare operațiune pe blockchain-ul Ethereum a fost predeterminat în hârtia galbenă. De exemplu, costul gazului pentru efectuarea unei operațiuni de „adăugare” este de 3 gaze și va rămâne 3 gaze indiferent de valoarea USD a eterului. Această clarificare oferă o perspectivă suplimentară asupra motivului pentru care folosim gaz în loc să asociem direct eterul cu costul derulării unei operațiuni. În timp ce cantitatea de gaz necesară pentru a rula o singură operațiune nu poate fi modificată cu ușurință de rețea, prețul gazului în eter poate răspunde cu ușurință volatilității eterului sau traficului din rețea.

Prețul gazului este valoarea unei unități de gaz în eter. Prețul gazului se măsoară în „Gwei”. Un Gwei este de 1 miliard de Wei, iar un Wei este cea mai mică unitate de eter. Site-uri precum ethgasstation.info postează prețul mediu al gazului în rețea, dar utilizatorii ar putea fi dispuși să stabilească un preț mai mare al gazului în tranzacția lor, pentru a fi prioritizați de mineri. Minerii păstrează gazul (sau, mai exact, eterul pe care îl plătește, care reprezintă gazul) pe care un utilizator îl atașează unei tranzacții. Prin urmare, vor acorda prioritate unei tranzacții care are un preț mai ridicat al gazului asociat cu alte tranzacții cu un preț mai mic al gazului.

Limita de gaz este cantitatea maximă de gaz pe care sunteți dispus să o cheltuiți pentru o anumită tranzacție. Limita de gaz poate fi și este de obicei mai mare decât cantitatea reală de gaz necesară tranzacției. Dacă un utilizator specifică o limită de gaz prea mică (adică operațiunile din cadrul tranzacției necesită în mod colectiv mai mult gaz decât atașează utilizatorul tranzacției), atunci un miner va finaliza tranzacția până când consumul de gaz este consumat. În acel moment, minerul ar păstra taxele (deoarece cheltuiau timp și energie pentru executarea cât mai multor operațiuni posibil), tranzacția ar eșua, iar blockchain-ul ar păstra o evidență a tranzacției ca „eșuată”. Există limite de gaze pentru a proteja utilizatorii și minerii atât de pierderea fondurilor (pentru utilizatori), cât și de energie (pentru mineri) de coduri defecte sau atacuri rău intenționate.

De ce există gazul?

Componentele gazului, utilitatea acestuia și potențialele capcane pentru un utilizator neexperimentat prezintă întrebarea – de ce există gazul în primul rând? Vorbind pe scară largă, gazul există pe blockchain-ul Ethereum pentru a aborda trei motive: financiar, teoretic și de calcul.

financiar Scopul gazului este de a stimula minerii să-și aplice timpul și energia în executarea tranzacțiilor și a contractelor inteligente. Operațiile mai complexe necesită mai multe calcule și, prin urmare, mai mult gaz. Dacă un utilizator dorește să aibă prioritate tranzacția, acesta poate dicta un preț mai ridicat al gazului, prin urmare, probabil îi convinge pe mineri să proceseze tranzacția mai devreme. Gazul ca compensare pentru energie va deveni mai important după punerea în aplicare a dovezii mizei. Deoarece minerii nu vor mai primi eter ca recompensă pentru existența unui bloc, recompensa financiară pentru cheltuirea energiei pe blockchain va proveni din procesarea tranzacțiilor.

teoretic scopul este o chestiune de aliniere a stimulentelor participanților la rețea. O mare parte a teoriei blockchain-ului discută despre cum se pot atenua actorii dăunători sau răuvoitori într-un mediu de încredere. Gazul abordează parțial această problemă prin alinierea stimulentelor economice între utilizatori. Minerii sunt motivați să lucreze în rețea, iar utilizatorii sunt dezinhibați să acționeze prost sau să scrie coduri rău intenționate, deoarece își pun propriul eter (sub formă de gaz) la risc.

de calcul rațiunea din spatele gazului se întoarce la un aspect vechi, fundamental al teoriei calculelor – problema de oprire. Problema de oprire este problema de a determina dacă un program arbitrar va înceta să ruleze sau dacă va rula pentru totdeauna doar prin a privi descrierea și valorile de intrare. În 1936, Alan Turing a stabilit că este imposibil ca orice mașină să rezolve problema de oprire. În EVM, acest lucru înseamnă că un miner nu poate începe niciodată să proceseze o tranzacție și știe 100% că tranzacția nu va continua pentru totdeauna. Cu gazul – în mod specific, limita de gaz – o cantitate finită de gaz este întotdeauna atașată unei tranzacții. Chiar dacă un miner ar începe să proceseze o tranzacție care a fost codificată pentru a continua la nesfârșit – fie dintr-un bug, fie dintr-un atac asupra rețelei – gazul s-ar epuiza în cele din urmă, tranzacția s-ar încheia și minerul ar fi totuși compensat.

Privind pe drum

Pentru utilizatorii care încep să interacționeze cu blockchain-ul Ethereum, gazul poate fi un concept descurajant și intimidant de abordat. Setați un preț al gazului prea mic, iar tranzacția dvs. nu va fi procesată – prea mare și este posibil să plătiți în exces. Specificați un cost al gazului prea mic și tranzacția dvs. va eșua înainte de finalizare (dar veți plăti în continuare pentru acesta). Plasarea sarcinii cunoașterii, implementării și succesului cu utilizatorul 100% din timp nu este probabil un model scalabil. Pe măsură ce mai multe dApp-uri intră pe piață, vor trebui să se concentreze pe experiența clienților și, sperăm, vor recunoaște gestionarea gazelor ca fructe cu suspensie redusă. La sfârșitul zilei, totuși, un participant la rețea se poate întoarce întotdeauna la blockchain-ul brut și poate gestiona personal, fără costuri, servicii sau companii între ele platforma, serviciul sau compania. Aceasta, într-un anumit sens, este frumusețea blockchain-ului.

***
Doriți să vă duceți educația blockchain la nivelul următor?

Explorează-ne cursuri de instruire blockchain →

Newsletter Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru cele mai recente știri Ethereum, soluții pentru întreprinderi, resurse pentru dezvoltatori și multe altele. Adresa de e-mail Conținut exclusivRaportul DeFi Ethereum Q3 2020Raport

Raportul DeFi Ethereum Q3 2020

Ethereum Q2 2020 DeFi ReportRaport

Ethereum Q2 2020 DeFi Report

Ghid complet pentru rețelele de afaceri BlockchainGhid

Ghid complet pentru rețelele de afaceri Blockchain

Cum să construiți un produs Blockchain de succesWebinar

Cum să construiți un produs Blockchain de succes

Introducere în tokenizareWebinar

Introducere în tokenizare

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me