Contents

A

Adresa (Adresa portofel)

Folosit pentru a trimite și primi tranzacții într-o rețea blockchain. O adresă este un șir de caractere alfanumeric, care poate fi reprezentat și ca un cod QR scanabil.

Airdrop

O metodă de distribuție a simbolurilor folosită pentru a trimite criptomonede sau jetoane către adresele de portofel. Uneori, airdrop-urile sunt utilizate în scopuri de marketing în schimbul unor sarcini simple, cum ar fi redistribuiri, recomandări sau descărcări de aplicații.

Gap-air

O metodă de securizare a computerelor în care dispozitivul nu se conectează la internet sau la alte rețele deschise.

Altcoin

Orice alternativă de monedă digitală la Bitcoin. Multe altcoins sunt furci [vezi mai jos pentru definiție] Bitcoin cu modificări minore (de exemplu, Litecoin).

AML (Anti-Spălare de bani)

Împotriva spălării de bani. Un set de legi internaționale adoptate pentru a diminua potențialul pentru organizații criminale sau persoane fizice de a spăla bani prin criptomonede.

API (Interfață de programare a aplicațiilor)

Interfața de programare a aplicației. Un intermediar software care permite două aplicații separate să comunice între ele. API-urile definesc metode de comunicare între diferite componente.

ASIC (Circuit integrat specific aplicației)

Circuit integrat specific aplicației. ASIC-urile sunt cipuri de siliciu concepute pentru a face o sarcină specifică. În utilizarea ASIC pentru extragerea criptomonedelor, ASIC va efectua un calcul pentru a găsi valori care să ofere o soluție dorită atunci când sunt plasate într-un algoritm de hash..

B

Bitcoin (BTC)

Prima criptomonedă bazată pe blockchain-ul Proof of Work. Bitcoin a fost creat în 2009 de Satoshi Nakomoto – un pseudonim pentru o persoană a cărei identitate reală este necunoscută – iar conceptul de criptomonedă a fost prezentat într-o carte albă intitulată „Bitcoin: un sistem electronic de numerar peer-to-peer.

Blockchain

Un registru digital de consens alcătuit din date neschimbabile, înregistrate digital în pachete numite blocuri. Fiecare bloc este „înlănțuit” la următorul bloc folosind o semnătură criptografică. Acest lucru permite blockchain-urilor să acționeze ca un registru, care poate fi partajat și accesat de oricine are permisiunile corespunzătoare. Faceți clic aici pentru a afla mai multe despre blockchain.

Înălțimea blocului

Numărul de blocuri conectate împreună în blockchain. De exemplu, Înălțimea 0 ar fi chiar primul bloc, care se mai numește și Blocul Genezei.

Blocați recompensa

Recompensa acordată unui miner după ce a reușit să elimine cu succes un bloc de tranzacții. Recompensele bloc pot fi un amestec de monede și comisioane de tranzacție. Compoziția depinde de politica utilizată de criptomoneda în cauză și de dacă toate monedele au fost deja exploatate cu succes. Recompensa de bloc actuală pentru rețeaua Bitcoin este de 12,5 bitcoini pe bloc.

Bounty / Bug Bounty

O recompensă plătită pentru finalizarea unei sarcini date. Sarcinile includ identificarea vulnerabilităților codului, crearea de conținut, proiectare, cercetare, traduceri, impact social și multe altele.

C

Client

Software care accesează un blockchain prin intermediul unui computer local și ajută la procesarea tranzacțiilor. Un client include de obicei un portofel de software pentru criptomonede.

Monedă

O monedă sau altcoin este o reprezentare a valorii activelor digitale care este generată prin propriul lor blockchain independent.

Portofel rece / Depozitare la rece

Un portofel offline care nu este niciodată conectat la internet. Aceste portofele protejează criptomonedele de a fi piratate online.

Confirmare / Confirmare bloc

O confirmare înseamnă că rețeaua a verificat tranzacția blockchain. Acest lucru se întâmplă printr-un proces cunoscut sub numele de minerit, într-un sistem de dovadă a muncii (de exemplu, Bitcoin). Odată ce o tranzacție este confirmată cu succes, teoretic nu poate fi anulată sau dublată. Cu cât o tranzacție are mai multe confirmări, cu atât devine mai greu să efectuezi un atac de cheltuieli duble.

Consens

Procesul utilizat de un grup format din colegi care este responsabil pentru menținerea utilizării contabilității distribuite. Modul de a ajunge la un consens cu privire la utilizarea conținutului registrului.

Criptomonedă

Monedă digitală care se bazează pe matematică și utilizează tehnici de criptare pentru a reglementa crearea de unități de monedă, precum și pentru a verifica transferul de fonduri. Criptomonedele funcționează independent de o bancă centrală.

Criptografie

O metodă de comunicare sigură utilizând codul. Criptografia cu cheie simetrică este utilizată de diferite rețele blockchain pentru transferul criptomonedelor. Adresele blockchain generate pentru portofele sunt asociate cu chei private care permit transferul criptomonedelor. Cheile publice și private asociate permit deblocarea fondurilor.

D

DAO (organizație digitală autonomă descentralizată)

Cunoscută și sub numele de organizație autonomă descentralizată digitală (DAO). Alternativ, primul exemplu cunoscut de DAO a fost numit The DAO. DAO a servit ca o formă de fond de capital de risc orientat către investitori, care a încercat să ofere întreprinderilor noi modele de afaceri descentralizate. Bazat pe Ethereum, codul DAO era open source. Organizația a stabilit recordul pentru cel mai finanțat proiect din 2016, cu toate acestea, aceste fonduri au fost parțial furate de hackeri. Hack-ul a provocat un hard-fork Ethereum care a dus la crearea Ethereum Classic.

Descentralizare

Transferul de autoritate și responsabilitate de la o organizație centralizată, guvern sau partid către o rețea distribuită.

Aplicație descentralizată (dapp)

O aplicație software open source, cu cod backend care rulează pe o rețea peer-to-peer descentralizată, mai degrabă decât pe un server centralizat.

Finanțe descentralizate (DeFi)

Finanțarea descentralizată – denumită adesea DeFi sau finanțare deschisă – se referă la schimbarea paradigmei economice permise de tehnologiile descentralizate, în special rețelele blockchain. DeFi reprezintă o trecere de la un sistem financiar centralizat și închis la o economie universal accesibilă care se bazează pe protocoale deschise care sunt interoperabile, programabile și compozibile.

Depozit

Proprietatea digitală încheiată într-un contract care implică o altă parte, astfel încât, dacă nu sunt îndeplinite anumite condiții, proprietatea este confiscată automat contrapartidei identificate.

Activ digital

Un produs digital care este rar, transferabil electronic și intangibil cu o valoare de piață.

Identitate digitală

O identitate online sau în rețea adoptată de o persoană, organizație sau dispozitiv electronic.

Semnatura digitala

Un cod generat prin criptarea cheii publice și atașat la un document transmis electronic pentru a verifica conținutul documentului.

Atacul negat de serviciu distribuit (DDoS)

Un tip de atac cibernetic în care făptuitorul copleșește în mod continuu sistemul cu cereri pentru a preveni notificarea cererilor legitime.

Registrul distribuit

Un tip de bază de date care se răspândește pe mai multe site-uri, țări sau instituții. Înregistrările sunt stocate secvențial într-un registru continuu. Datele contabile distribuite pot fi „permise” sau „nepermise” pentru a controla cine le poate vizualiza.

Dificultate

Conceptul care subliniază cât de greu este să verifici blocurile într-o rețea blockchain în timpul exploatării Proof of Work. În rețeaua Bitcoin, dificultatea ajustării miniere modifică blocurile la fiecare blocuri din 2016. Aceasta este menținerea timpului de verificare a blocului la zece minute.

Cheltuieli duble

Evenimentul în timpul căruia cineva din rețeaua Bitcoin încearcă să trimită o anumită tranzacție bitcoin către doi destinatari diferiți simultan. Cu toate acestea, fiecare tranzacție Bitcoin este confirmată, devine aproape imposibil să o cheltuiți dublu. Cu cât există mai multe confirmări pe care le are o anumită tranzacție, cu atât este mai mică probabilitatea de a cheltui dublu bitcoinul din tranzacție.

E

Enterprise Ethereum Alliance (EEA)

Un grup de dezvoltatori, startup-uri și companii mari Ethereum care lucrează împreună pentru comercializarea și utilizarea Ethereum pentru diferite aplicații de afaceri.

EIP (Propuneri de îmbunătățire Ethereum)

Propunerile de îmbunătățire Ethereum (EIP) descriu standardele pentru platforma Ethereum, inclusiv specificațiile protocolului de bază, API-urile clientului și standardele contractuale.

Criptare

Un proces utilizat pentru a combina un document (text simplu) cu un șir mai scurt de date denumit „o cheie” pentru a produce o ieșire (text cifrat). Această ieșire poate fi „decriptată” înapoi în textul original original de către altcineva care are cheia.

ERC20 Token Standard

ERC este abrevierea pentru Ethereum Request for Comment și este urmată de numărul de atribuire al standardului. ERC20 este un standard tehnic pentru contractele inteligente pe care le urmează majoritatea jetoanelor Ethereum. Această listă de reguli prevede cerințele pe care trebuie să le îndeplinească un jeton pentru a fi conform și pentru a funcționa în rețeaua Ethereum.

ERC721 Token Standard

Un standard de token non-fungibil Ethereum. Acest standard de jeton este utilizat pentru a reprezenta un bun digital unic care nu este interschimbabil.

Eter (ETH)

Etherul este moneda nativă a rețelei blockchain Ethereum. Eterul – denumit și ETH – funcționează ca un combustibil al ecosistemului Ethereum acționând ca mijloc de stimulare și formă de plată pentru participanții la rețea pentru a executa operațiuni esențiale.

Ethereum

O rețea publică blockchain și o platformă software descentralizată pe care dezvoltatorii construiesc și rulează aplicații. 

EVM (mașină virtuală Ethereum)

Mașina virtuală Ethereum (EVM) este completă Turing și permite oricui, oriunde, să execute un cod de octet EVM arbitrar. Toate nodurile Ethereum rulează pe EVM. Proiectul este conceput pentru a preveni atacurile prin refuz de serviciu. Este acasă pentru contracte inteligente bazate pe blockchain-ul Ethereum.

schimb valutar

Un loc pentru tranzacționarea criptomonedelor. Bursele centralizate, operate de companii precum Coinbase și Gemeni, funcționează ca intermediari, pentru că bursele descentralizate nu au autoritate centrală.

F

Moneda Fiat

Monedă emisă de guvern. De exemplu: dolari SUA (USD), euro (EUR), yuani (CNY) și yeni (JPY)

Furculiţă

O furcă creează o versiune alternativă a unui blockchain și este adesea adoptată intenționat pentru a aplica upgrade-uri unei rețele. Soft Forks redă două lanțuri cu o anumită compatibilitate, în timp ce Hard Forks creează o nouă versiune a lanțului care trebuie adoptată pentru a continua participarea. În cazul unui Hard Fork controversat, acesta poate crea două versiuni ale unei rețele blockchain.

G

Gaz

O măsură a pașilor de calcul necesari pentru o tranzacție în rețeaua Ethereum care echivalează apoi cu o taxă pentru utilizatorii rețelei plătită în unități mici de ETH specificate ca Gwei.

Blocul Genesis

Blocul inițial de date calculat în istoria unei rețele blockchain.

Gwei

O denumire minusculă și comună a ETH și unitatea în care prețurile la gaz sunt adesea specificate.

H

Hash

O funcție care preia o intrare și apoi scoate un șir alfanumeric cunoscut sub numele de „valoare hash” sau „amprentă digitală”. Fiecare bloc din blockchain conține valoarea hash care a validat tranzacția înainte de a fi urmată de propria valoare hash. Hash-urile confirmă tranzacțiile pe blockchain.

Înjumătățind

Multe criptomonede precum Bitcoin au o ofertă finită, ceea ce le face o marfă digitală limitată. Suma totală de Bitcoin care va fi emisă vreodată este de 21 de milioane. Numărul de bitcoin generați pe bloc este scăzut cu 50% la fiecare patru ani. Aceasta se numește „înjumătățire”. Înjumătățirea finală va avea loc în anul 2140.

Hard Fork

Un hard fork apare atunci când există o schimbare în blockchain care nu este compatibilă cu versiunile anterioare (nu este compatibilă cu versiunile mai vechi), necesitând astfel toți participanții să facă upgrade la noua versiune pentru a putea continua să participe la rețea.

Portofel hardware

Un dispozitiv fizic – cum ar fi faimosul Ledger Wallet – care poate fi conectat la web și interacționa cu schimburi online, dar poate fi folosit și ca stocare la rece (nu este conectat la internet).

Portofel fierbinte / stocare hard

Un portofel care este conectat direct la internet în orice moment, de exemplu unul care este ținut pe o centrală centrală. Portofelele calde sunt considerate a avea o securitate mai mică decât sistemele de stocare la rece sau portofelele hardware.

Model de consens hibrid: PoS / PoW

Un model de consens hibrid care utilizează o combinație de dovezi ale mizei (PoS) și dovezi ale muncii (PoW) consens. Folosind acest mecanism de consens hibrid, blocurile sunt validate nu numai de mineri, ci și de alegători (părțile interesate) pentru a forma o guvernanță echilibrată a rețelei.

Eu

Imuabilitate

Incapacitatea de a fi modificată sau modificată în timp. Un element cheie al rețelelor blockchain, odată scrise într-un registru blockchain, datele nu pot fi modificate. Această imuabilitate oferă baza pentru comerț și comerț care să aibă loc în rețele blockchain.

Oferta inițială de monede (ICO)

O ofertă inițială de monedă (numită și ICO) apare atunci când o nouă criptomonedă vinde jetoane anticipate în schimbul capitalului inițial.

Sistem de fișiere interplanetar (IPFS)

Un sistem descentralizat de stocare și referințare a fișierelor pentru blockchain-ul Ethereum. IFPS este un protocol open source care permite stocarea și partajarea hipermedia (text, audio, vizual) este distribuită fără a se baza pe un singur punct de eșec. Acest sistem de fișiere distribuite permite aplicațiilor să ruleze mai rapid, mai sigur și mai transparent.

K

Cunoașteți-vă clientul (KYC)

Un proces în care o companie trebuie să verifice identitatea și informațiile de bază (adresa, date financiare, etc.) ale clienților săi. De exemplu, reglementările și legile actuale impun băncilor și altor instituții financiare să păstreze și să raporteze informațiile personale și tranzacțiile clienților.

L

Lichiditate

Disponibilitatea activelor lichide pentru o companie sau piață. Un activ este considerat mai lichid dacă poate fi ușor convertit în numerar. Cu cât este mai dificilă capacitatea de a transforma un activ în numerar, cu atât activul este mai nelichid. De exemplu, acțiunile sunt considerate active relativ lichide, deoarece pot fi ușor convertite în numerar, în timp ce proprietatea imobiliară este considerată un activ nelichid. Lichiditatea unui activ afectează potențialul său de risc și prețul pieței.

Democrație lichidă (Democrație delegativă)

Un sistem guvernamental în care voturile pot fi delegate sau împuternicite altor persoane, cum ar fi prieteni, politicieni sau experți în materie. De exemplu, într-o democrație lichidă, Bob ar putea acorda votului lui Alice, iar Alice ar vota apoi atât pentru ea, cât și pentru Bob. O democrație lichidă a fost explorată ca un mecanism de guvernanță pentru organizațiile autonome descentralizate în care fiecare participant este capabil să voteze sau să delege votul altui individ.

M

Mainnet

Rețeaua principală în care tranzacțiile efective au loc pe un registru distribuit specific. De exemplu, rețeaua principală Ethereum este blockchainul public în care au loc validarea rețelei și tranzacțiile.

Capitalizare de piață

Scurt pentru Capitalizare de piață, acest termen se referă la valoarea totală deținută într-o anumită industrie, piață, companie sau activ. Pentru o companie cotată la bursă, plafonul de piață reprezintă valoarea totală de piață în dolari a acțiunilor restante ale unei companii. Pentru Bitcoin sau Ethereum, capitalizarea totală a pieței este o reflectare a ofertei actuale existente de prețul pieței.

Arborele Merkle

Arborele MerkleSimilar cu conceptul de arbore genealogic, unde o ramură părinte se împarte în ramuri de copii, care apoi se extrapolează în ramuri de nepoți. Un arbore merkle este o structură de date în care o singură funcție de cod hash (cod criptografic) se împarte în ramuri mai mici. În diagramă Hash devine „Hash 0” și „Hash 1”, care apoi se împarte din nou și este reprezentat pe blockchain. Acest tip de structură de date permite verificarea mai rapidă pe o rețea blockchain.

Minerit

Procesul prin care „blocurile” sau tranzacțiile sunt verificate și adăugate la un blockchain. Pentru a verifica un bloc, un miner trebuie să utilizeze un computer pentru a rezolva o problemă criptografică. Odată ce computerul a rezolvat problema, blocul este considerat „minat” sau verificat. În blockchain-ul Bitcoin sau Ethereum, primul computer care exploatează sau verifică blocul primește respectiv bitcoin sau eter.

Semnătură multiplă (MultiSig)

Un portofel cripto-activ care necesită mai multe chei pentru acces. De obicei, un număr specificat de persoane trebuie să aprobe sau să „semneze” o tranzacție înainte de a putea accesa portofelul. Acest lucru este diferit de majoritatea portofelelor care necesită o singură semnătură pentru a aproba o tranzacție.

N

Nod (Nod complet)

Orice computer conectat la rețeaua blockchain este denumit nod. Un nod complet este un computer care poate valida pe deplin tranzacțiile și descărca toate datele unui anumit blockchain. În schimb, un nod „ușor” sau „ușor” nu descarcă toate piesele din datele unui blockchain și folosește un proces de validare diferit.

Indicativ nefungibil (NFT)

Fungibilitatea se referă la capacitatea unui obiect de a fi schimbat cu altul. De exemplu, un dolar individual este considerat fungibil, deoarece putem schimba dolari între noi. Opera de artă este de obicei considerată nefungibilă deoarece picturile, sculpturile sau capodoperele sunt probabil inegale în calitate sau valoare. Un token nefungibil este un tip de token care este un bun digital unic și nu are token egal. Acest lucru este în contrast cu criptomonedele precum eterul care sunt fungibile în natură.

O

Oracol

De obicei, un oracol este orice entitate sau persoană pe care se bazează pentru a raporta rezultatul unui eveniment. Într-o rețea blockchain, un oracol (om sau mașină) ajută la comunicarea datelor către un contract inteligent care poate fi apoi utilizat pentru a verifica un eveniment sau un rezultat specific.

P

P2P (de la egal la egal)

Peer-to-peer (P2P) se referă la interacțiunile care au loc între două părți, de obicei două persoane separate. O rețea P2P poate fi orice număr de persoane. În ceea ce privește o rețea blockchain, indivizii sunt capabili să tranzacționeze sau să interacționeze între ei fără a se baza pe un intermediar sau un singur punct de eșec.

Ledger permis

O rețea blockchain în care accesul la registru sau rețea necesită permisiunea unei persoane sau a unui grup de persoane. Registrele autorizate pot avea unul sau mai mulți proprietari. Consensul asupra unui registru permis este condus de actori de încredere, cum ar fi departamente guvernamentale, bănci sau alte entități cunoscute. Blockchain-urile sau registrele permise conțin seturi de date foarte verificabile, deoarece procesul de consens creează o semnătură digitală, care poate fi văzută de toate părțile. Un registru permis este mult mai ușor de întreținut și considerabil mai rapid decât un blockchain public. De exemplu, Quorum sau Hyperledger Besu sunt registre mari care pot fi configurate mai ușor pentru întreprinderile mari. În schimb, blockchain-ul public Ethereum este un registru fără permisiuni pe care oricine îl poate accesa.

Blockchain privat

Un blockchain sau un registru distribuit care are o rețea închisă în care participanții sunt controlați de o singură entitate. Un blockchain privat necesită un proces de verificare pentru noii participanți. Un blockchain privat poate limita, de asemenea, persoanele care pot participa la consensul rețelei blockchain.

Monedă privată

O monedă sau un jeton emis de o persoană fizică sau de o firmă. De obicei, simbolul sau moneda sunt limitate la utilizare în rețeaua respectivei firme sau persoane. Acest lucru nu trebuie confundat cu o „criptomonedă de confidențialitate”, care este criptomonedă cu caracteristici de confidențialitate specifice, cum ar fi identitățile de utilizator ascunse.

Cheie privată

O cheie privată este un șir alfanumeric de date care corespunde unui singur portofel specific sau „adresă publică”. Cheile private pot fi considerate ca o parolă care permite unei persoane să-și acceseze portofelul / contul crypto. Nu dezvălui niciodată cheia privată nimănui, deoarece oricine controlează cheia privată controlează fondurile contului. Dacă vă pierdeți cheia privată, atunci pierdeți accesul la portofel.

Dovada autorității

Un mecanism de consens utilizat în blockchain-urile private pentru a acorda unei singure chei private autoritatea de a genera toate blocurile sau de a valida tranzacțiile.

Dovada mizei (PoS)

Un protocol de consens alternativ, în care o persoană sau un „validator” își folosește propria criptomonedă pentru a valida tranzacțiile sau blocurile. Validatorii își „mizează” criptomoneda, cum ar fi eterul, pe oricare dintre tranzacțiile pe care aleg să le valideze. Dacă individul validează corect un bloc (grup de tranzacții), atunci individul primește o recompensă. De obicei, dacă un validator verifică o tranzacție incorectă, atunci pierde criptomoneda pe care a mizat-o. Dovada mizei necesită o cantitate neglijabilă de putere de calcul în comparație cu consensul Dovada muncii (vezi și modelul ConsenSys hibrid).

Dovada muncii (PoW)

Un protocol pentru stabilirea consensului într-un sistem care leagă capacitatea minieră de puterea de calcul. Hashing un bloc, care este în sine un proces de calcul ușor, necesită acum ca fiecare miner să rezolve o variabilă setată și dificilă. De fapt, procesul de hashing al fiecărui bloc devine o competiție. Această adăugare a rezolvării pentru o țintă crește dificultatea de a hashing cu succes fiecare bloc. Pentru fiecare bloc hash, procesul general de hash va fi luat ceva timp și efort de calcul. Astfel, un bloc hash este considerat Dovada muncii (vezi și Modelul ConsenSys hibrid).

Protocol

Un set de reguli care dictează modul în care datele sunt schimbate și transmise. Acest lucru se referă la criptomonede în blockchain atunci când se referă la regulile formale care subliniază modul în care aceste acțiuni sunt efectuate într-o anumită rețea.

Blockchain public

O rețea deschisă la nivel global, în care oricine poate participa la tranzacții, poate executa protocol de consens pentru a determina ce blocuri se adaugă lanțului și pentru a menține registrul partajat.

Cheie publică

Obținut și utilizat de oricine pentru a cripta mesajele înainte de a fi trimise unui destinatar cunoscut cu o cheie privată potrivită pentru decriptare. Prin asocierea unei chei publice cu o cheie privată, sunt posibile tranzacții care nu depind de încrederea părților implicate sau a intermediarilor. Cheia publică criptează un mesaj într-un format necitit, iar cheia privată corespunzătoare îl face din nou lizibil pentru partea dorită.

R

Relay

Orice parte sau entitate care găzduiește un registru de comenzi în afara lanțului. Transmisorii îi ajută pe comercianți să descopere contrapartide și să mute criptografic comenzile între ei. 0x este un exemplu de protocol popular Ethereum relayer.

S

Satoshi Nakamoto

O persoană sau entitate pseudonimă care a creat protocolul Bitcoin, rezolvând problema monedei digitale a „cheltuielilor duble”. Nakamoto și-a publicat prima dată cartea albă care descrie proiectul în 2008, iar primul software Bitcoin a fost lansat un an mai târziu.

Serializare

Procesul de conversie a unei structuri de date într-o secvență de octeți. Ethereum folosește intern un format de codificare numit codificare de prefix cu lungime recursivă (RLP).

Scalabilitate

O schimbare de dimensiune sau scară pentru a face față cerințelor rețelei. Acest cuvânt este folosit pentru a se referi la capacitatea unui proiect blockchain de a gestiona traficul de rețea, creșterea viitoare și capacitatea în aplicația sa intenționată.

Ciob

Fragmentarea se referă la împărțirea întregii rețele în mai multe porțiuni numite „cioburi”. Fiecare fragment ar conține propriul stat independent, ceea ce înseamnă un set unic de solduri de cont și contracte inteligente. De obicei, cioburile trebuie să fie strâns cuplate, iar lanțurile laterale trebuie să fie cuplate slab.

Stare de tăiere

O condiție care determină distrugerea depozitului validatorului atunci când îl declanșează.

Contracte inteligente

Contractele inteligente sunt programe ale căror condiții sunt înregistrate într-un limbaj pentru computer în loc de un limbaj legal. Contractele inteligente sunt acțiuni automatizate care pot fi codificate și executate odată cu îndeplinirea unui set de condiții.

Autoexecutare

Funcționează de la sine, nu este controlat de nicio altă parte în afară de ea însăși. Auto-executarea contractelor inteligente reduce costurile / cheltuielile generale, eliminând necesitatea unui arbitru și încrederea față de o terță parte.

Furcă moale

O modificare a protocolului software în care numai blocurile / tranzacțiile valabile anterior sunt invalidate. Deoarece nodurile vechi vor recunoaște noile blocuri ca fiind valide, o furcă moale este compatibilă înapoi. Cu toate acestea, acest lucru poate duce la o divizare potențială în blockchain, deoarece vechiul software generează blocuri care se citesc ca nevalide conform noilor reguli.

Soliditate

Dezvoltatorii de limbaj de programare folosesc pentru a scrie contracte inteligente pe rețeaua Ethereum.

Stablecoin

Orice criptomonedă legată de un activ stabil, cum ar fi fiat sau aur. Teoretic, acesta rămâne stabil în preț, deoarece este măsurat în raport cu o valoare cunoscută a unui activ care nu este supusă fluctuației.

Stat

Setul de date pe care o rețea blockchain trebuie să le urmărească strict și care reprezintă date relevante în prezent pentru aplicațiile din lanț.

T

Testnet

Un dezvoltator de blockchain alternativ îl folosește pentru a testa aplicații într-un mediu aproape live.

Testnet Koven

Ethereum Testnet care utilizează consensul Dovada autorității și în prezent acceptă doar clienții Parity.

Testnet Rinkeby

Ethereum Testnet care utilizează consensul Dovada autorității și în prezent acceptă doar clienții geth.

Testnet Ropsten

Ethereum Testnet care utilizează consensul Proof of Work, poate folosi geth sau Parity și este în prezent cel mai asemănător cu mainnet.

Jeton

Un Token reprezintă un activ construit pe un blockchain existent (diferit de o monedă). Jetoanele sunt proiectate pentru a fi unice, lichide, sigure, transferabile instantaneu și rare în mod digital.

Bloc de tranzacții

O colecție de tranzacții într-o rețea blockchain, adunată într-un set sau un bloc care poate fi apoi hash și adăugată la blockchain.

Taxa de tranzacție

O mică taxă impusă pentru unele tranzacții trimise printr-o rețea blockchain. Taxa de tranzacție este acordată minerului care hashează cu succes blocul care conține tranzacția relevantă.

Turing completat

Orice mașină care poate calcula la un nivel egal cu un computer programabil este Turing Complete sau universal din punct de vedere al calculului.

V

Validator

Un participant la consensul Proof of Stake. Validatorii trebuie să depună un depozit de securitate pentru a fi incluși în setul de validatori.

W

Portofel

O locație de stocare desemnată pentru active digitale (criptomonedă) care are o adresă pentru trimiterea și primirea de fonduri. Portofelul poate fi online, offline sau pe un dispozitiv fizic.

Z

zk-SNARK

zk-SNARK este un acryonim pentru argumentul de cunoaștere succint non-interactiv al cunoașterii, un sistem de dovadă criptografică care permite utilizatorului să verifice o tranzacție fără a dezvălui datele reale ale tranzacției și fără a interacționa cu utilizatorul care a publicat tranzacția..

#

51% Atac

Dacă mai mult de jumătate din puterea computerului sau rata de hash minieră într-o rețea este condusă de o singură persoană sau de un singur grup de persoane, atunci un atac de 51% este în funcțiune. Acest lucru înseamnă că această entitate deține controlul deplin al rețelei și poate afecta negativ o criptomonedă prin preluarea operațiunilor miniere, oprirea sau modificarea tranzacțiilor și monedele cu cheltuieli duble.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me